faalangst

mei 20, 2018 0 Door laura witsmeer

Iedereen kent het wel stress voor een spannend moment. Zo zenuwachtig zijn dat je niet meer helder na kan denken. Daar is niks mis mee zolang je nog kan functioneren. En je prestaties er niet onder gaan leiden.

In mijn werk in de kinderopvang heb ik er op de een of andere manier geen last van. Waarom? Dat vraag ik mij nou ook af. Ik ben daar nooit gestrest en alles lijkt normaal te gaan.

Helaas heb ik vanaf jongs af aan faalangst. Ik klap dicht en vind alles spannend.

Jaren had ik het onder controle door een een training die ik op mijn 10e heb gehad.

Tot ik de opleiding artiest theater startte, wat waren die 3 jaar spannend. Eigenlijk ging ik elke dag naar school met spanning en wou alles zo goed mogelijk doen. Zo Gouw ik een onvoldoende haalde was ik helemaal in de stress. Maar gek genoeg vond ik het zo leuk om te doen dat ik het vol hield. Iets waar ik nogsteeds heel trots op ben.

Ondanks mijn faalangst wil ik moeilijke dingen niet aan mij voorbij laten gaan. Al kost het me een hoop moet en doorzettingsvermogen. Zo heb ik nu rijlessen, start ik een blog en speel ik in theaterstukken en musicals. Allemaal dingen waar ik veel energie in stop en mijn voldoening uit haal, maar mij ook veel moeite kost. Het is dan ook heel moeilijk om positief te blijven als dingen even niet lukken. Het eerste wat ik denk, ‘zie je wel je kan het niet stop ermee’! 

Nu hoor ik je denken zoek het dan gewoon niet op. Maar waarom moet ik me laten remmen door faalangst. Hoe moeilijk het soms ook is. Het is ook iets wat veel mensen niet weten. Ik hou vaak een masker op dat is ideaal moet ik zeggen. Want tuurlijk schaam ik mij er soms voor.

Wat zou ik toch graag dingen willen doen zonder angst. Het maakt het leven wel een beetje makkelijker. Al ben ik trots op alles wat ik al heb bereikt. En blijf ik de dingen doen wat mij uiteindelijk gelukkig maakt. Leven zoals ik dat wil.

En vergeet niet dat je niet de enige bent. Zo veel mensen hebben faalangst de ene erger dan de andere. Maar we kunnen dit!

Faalangst is rot maar het beheerst ons leven niet langer meer. Althans dat is mijn plan. Het leven zonder faalangst op de voorgrond.

Liefs laura